mrs. despoina’s spinach pie

spinach pie
pie filling_
½ kg spinach
2 leeks
½ bunch of dill
1 bunch of Shepherd’s-needle (Scandix pecten-veneris)
1 bunch mediterranean hartwort
½ bunch of parsley
1/2 kg graviera cheese (or feta cheese) ,grated
1 tsp peper
1 egg (or 2)
1 cup olive oil
Note: There are millions of variations for this kind of pie. You can skip the cheese and the eggs, for example, and still it would taste the same! Your main goal is to have a tasty pastry along with a rich variety of greens. The graviera cheese is a very good option for this pie. In Greece they mostly use the feta cheese, but beacause it is very salty and its taste is very strong, you might want to skip that.
You start by washing the spinach, and softening it with salt.
Afterwards you wash all the other greens as well (two – three times) and you add the spinach and cut them in small pieces.
Then add the rest of the ingredients and mix well.

Pie pastry
½ kg yellow flour (and almost ½ kg of yellow flower for making the pastry leaves)
1/3 cup white vinegar
1 cup of water
1tbsp salt

We put all the ingredients together and start mixing it and working it with our hands for about 15 minutes. If the batter sticks to your fingers add more flour.
After the batter is homogenuous, we let it rest on a bowl covered with a towel, preferably at the warmest spot in our house, for approximately 20 minutes.

We cut off pieces from our batter, the size of a tennis ball, and start unfolding it on a surface that has lots of flour on it, so as not to have your batter sticking either on the table, or the rolling pin. The first 2 to 3 leaves that you will unfold will have to be larger than the pan you will be using (about 40cm wide), so that once you place them in, they are sticking out. Thus, in the end, you will use your base leaves in order to hold the pie together and close it nicely.


We cover our pan with olive oil and start placing the base leaves. After each leave has been placed, we spread some olive oil on top of it and then add the next leave. This is what you will have to do after placing each and every layer of your pie. Now that your 2-3 base leaves are in your pan (and sticking out of it) you add 1/3 of the greens mixture and then place a pastry leave on top of that (this will help absorb all the fluids that will come out of the greens, once they’re in the oven). We do the same thing for the rest of our mixture and then place 3 pastry leaves on top. Before placing the last 3 pastry leaves, we fold the base leaves on our pie, so as to hold it all together.

Cut the pie into pieces before baking, and place  in preheated oven at 200 C for 1 hour. When it starts getting golden brown, and is almost ready, use the resistances of your oven, so as to make sure the base of the pie is also baked nicely.

I know that you will have a hard time finding all those greens, but the truth is, that apart from the spinach and the leeks you can just add in whatever you like and whatever smells and tastes good, herbs, greens… you name it.
Enjoy
xx*

__________________________________________________________________

σπανακόπιτα
γέμιση
½ κιλό σπανάκι
2 πράσα
½ μάτσο άνηθο
1 μάτσο μυρώνι
1 μάτσο καυκαλήθρες
½ μάτσο μαϊντανό
½ κιλό γραβιέρα (ή φέτα, ή καθόλου) τριμμένη
1 κγ πιπέρι
1 αυγό (ή 2 ή καθόλου)
1 φλιτζάνι λάδι
Πλένεις το σπανάκι, και το μαραίνεις με αλάτι για να μαλακώσει
Ύστερα το ξεπλένεις και προσθέτεις τα υπόλοιπα χορταρικά και τα πλένεις όλα μαζί καλά.
Τα ψιλοκόβεις κ τα ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνεις σε μια λεκάνη.
ζυμάρι

½ κιλό κίτρινο αλεύρι (και άλλο τόσο περίπου για το άνοιγμα του φύλλου)

1/3 φλιτζάνι ξύδι λευκό
1 φλιτζάνι νερό
1 πρέζα αλάτι
Δουλεύουμε το μείγμα για 15 περίπου λεπτά και προσθέτουμε αλέυρι, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας.
Το αφήνουμε για 20 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί, κατά προτίμηση στο θερμότερο δωμάτιο του σπιτιού.
Παίρνουμε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από ένα μπαλάκι του τένις και αφού αλευρώσουμε μια επιφάνεια, ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα. Προσθέτουμε συνεχώς αλεύρι, ώστε το φύλλο να μην κολλάει στο ξύλο ή το τραπέζι. Τα 2 – 3 πρώτα φύλλα που θα φτιάξουμε φροντίζουμε να είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτής του ταψιού μας (περίπου 40cm), ώστε να εξέχουν από αυτό. Έτσι, στο τέλος θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αγκαλιάσουν την πίτα μας και να την συγκρατήσουν.
Καλύπτουμε με λάδι ένα μεγάλο ταψί και ξεκινάμε να τοποθετούμε τα φύλλα της βάσης. Αφού τοποθετήσουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε την επιφάνειά του και στην συνέχεια τοποθετούμε το επόμενο. Αυτό θα γίνει για κάθε στρώση που μπαίνει στην πίτα μας, μέχρι και το τελευταίο. Σαν βάση έχουμε τα 2-3 μεγάλα φύλλα που ανοίξαμε και στη συνέχει βάζουμε το 1/3 της γέμισής μας και το καλύπτουμε με ένα φύλλο. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας στρώσεις γέμισης – φύλλου (λαδωμένου) μέχρι να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την γέμιση μας κ στο τέλος καλύπτουμε με 3 φύλλα. Πριν τοποθετήσουμε τα τρία τελευταία φύλλα διπλώνουμε τα φύλλα της βάσης που προεξέχουν από το ταψί μας, ώστε να συγκρατηθεί η πίτα.
Κόβουμε την πίτα ακτινωτά και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 1 ώρα και όταν είναι έτοιμη, γυρνάμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, ώστε να ψηθεί και ο πάτος της καλά.
Καλή επιτυχία!
xx*





Advertisements

2 thoughts on “mrs. despoina’s spinach pie

  1. Πόσο ωραία γεύση, εμφάνιση, μυρωδιά, υφή… τα πάντα… έχει το χειροποίητο φύλλο! Kudos για το άνοιγμα, εγώ ακόμα να το επιχειρήσω…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s