chocolate peanut butter cake

Did you think I would make my comeboke to sugar consumption quietly? Oh, no… I have been waiting for this for quite a while (a month to be exact, but no one’s counting) and I have set my eyes upon this recipe for a long long time. I am telling you – this cake is delicious. It will blow your mind and you will crave for more as soon as you take your first bite. All the horror stories about calories, summer approaching, healthy diet will vanish once you let the peanut butter and the chocolate make a symphony in your mouth! Oh, fair well sugar ban! I am back!

CHOCOLATE PEANUT BUTTER CAKE

makes an 8 – inch triple-layer cake. Server 12 to 16.

cake

2cups all-purpose flour
2 ½ cups sugar
¾ cup unsweetened cocoa powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
1 cup unsalted butter, fresh
1 cup sour cream (you can use yogurt instead)
1 ½ cups water
2 tablespoons distilled white vinegar
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs

peanut butter frosting

makes about 5 cups
10 ounces cream cheese, at room temperature
1 stick (4 ounces) of unsalted butter, at room temperature
2 1/2 cups confectioners’ sugar, sifted
2/3 cup smooth peanut butter
In a large bowl with an electric mixer, beat the cream cheese and butter  until light and fluffy. Gradually add the confectioner’ 1 cup at a time, mixing thoroughly after each addition and scraping down the sides of the bowl often. Contuniue to beat on medium speed until light and fluffy, 3 to 4 minutes.

chocolate-peanut butter glaze

makes about 1 ½ cups
8 ounces semisweet chocolate, coarsely chopped
3 tablespoons smooth peanut butter
2 tablespoons light corn syrup
½ cup half-and-half

In a bowl set over simmering water, combine the chocolate, peanut butter and corn syrup. Cook, whishking ofter, until the chocolate is melted and the mixture is smooth. Remove from the heat and wisk in the half-and-half, beating until smooth. Use while still warm.

instructions

Preheat the oven to 350 F and butter the sides and bottoms of three 8-inch round cakepans. Alternatively you can bake in in one pan, and once you’ve let it cool, you can cut it yourself with a long knife.

Put the flour, sugar, cocoa powder, baking soda, and salt into a large bowl. Combine well, add the butter and the sour cream and blend. Gradually beat in the water. Blend in the vinegar and vanilla. Whisk the eggs and beat until well blended. Scrape down the sides of the bowl and be sure the batter is mixed well.
Bake for 30-30 min, or until a toothpick inserted in the center comes out almost clean. Let cool in the pans for about 20 minuter. Invert onto wire racks carefully and let it cool completely. If you havent baked your cakes individually, slice your cake in 3 parts.
To frost the cake, place one layer on a cake stand or a large serving plate. Spread 2/3 cup of the peanut butter frosting evenly over the top. Repeat with the next layer.
Place the last layer on top and frost the top and sides of the cake with the remaining frosting.

Tip: let the frosting cool and then cover your cake with a final coating of frosting to create a smooth effect, because it is possible to get crumbles of your cake in your frosting. Also, once your cake is fully frosted, it helps to chill it again and let it firm up.

To decorate with the chocolate-peanut butter glaze, put the cake on a large baking sheet to catch any drips. Simply pour the glaze over the top of the cake, and using a spatula, spread it evenly over the top just to the edges so that it runs down on the sides of the cake in long drips.

Refrigerate, uncovered, for at least 30 minutes to allow the glaze & frosting to set completely.
Remove about an hour before serving.
enjoy
xx*

_____________________________________
Νομίζατε ότι θα έκανα την επιστροφή μου στην χώρα της ζάχαρης αθόρυβα? Μπά… Περίμενα αυτή τη στιγμή για αρκετό καιρό (ένα μήνα για την ακρίβεια, αλλά ποιος μετράει?) και έχω σταμπάρει αυτή τη συνταγή εδώ και πολύ πολύ καιρό. Αλήθεια σας λές – αυτό το cake είναι γευστικότατο. Θα ξετρελαθείτε και θα ζητάτε και άλλο, αμέσως μετά την πρώτη μπουκιά. Όλες οι ιστορίες τρόμου για θερμίδες, το καλοκαίρι που πλησιάζει, υγιεινή διατροφή… όλα αυτά θα εξαφανιστούν μόλις αφήσετε το φυστικοβούτυρο και την σοκολάτα να παίξουν μια πραγματική συμφωνία γεύσεων στο στόμα σας! Αντίο εμπάργκο ζάχαρης! I am back!
απολαύστε υπεύθυνα
xx*
CAKE ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
αυτή η συνταγή βγάζει ένα τριπλό cake διαμέτρου 20εκ. για 12 με 16 άτομα

cake

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
¾ φλιτζάνι κακάο, χωρίς ζάχαρη
2 κ.γ. baking soda
1 κγ. αλάτι
1 φλιτζάνι ουδέτερο φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι sour cream (αν δεν βρίσκεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι)
1 ½ φλιτζάνια νερό
2 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. βανίλια
2 αβγά

peanut butter frosting

φτιάχνει περίπου 5 φλύτζάνια
280gr τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
110gr ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2/3 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
Σε ένα μεγάλο μπολ, με ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να γίνουν αφράτα. Σιγά σιγά προσθέτουμε την ζάχαρη, ένα φλιτζάνι τη φορά, και ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας και τα τοιχώματα του μπολ μας, ώστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί πλήρως. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ, στην μεσαία ταχύτητα, για 3 με 4 λεπτά.

chocolate- peanut butter glaze

φτιάχνει 1 ½ φλιτζάνια
225gr κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια
3 κ.σ. φυστικοβούτυρο
2 κ.σ. μέλι
½ φλιτζάνια half-and-half (το half and half είναι ένα μίγμα γάλακτος και κρέμας γάλακτος, σε αναλογία 1:1)
Σε μπεν μαρί (ή σε αντικολλητικό κατσαρολάκι) βάζουμε την σοκολάτα, το φυστικοβούτυρο και το μέλι. Τα αφήνουμε να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν, ανακατεύοντας τα συχνά, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και το μίγμα μας να γίνει λείο. Απομακρύνουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε μαζί με το μίγμα μας και το half-and-half. Χρησιμοποιήστε το όσο είναι ζεστό.
οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και βουτυρώνουμε τις πλευρές και τον πάτο 3 ταψιών διαμέτρου 20 εκατοστών. Αν δεν έχετε 3 τσέρκια/ ταψιά στο σπίτι, μπορείτε να ψήσετε το cake ολόκληρο, και στην συνέχεια αφού κρυώσει να το κόψετε με ένα μακρύ μαχαίρι.
Τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, την baking soda και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το βούτυρο και το γιαούρτι. Σταδιακά προσθέτουμε και το νερό, ενώ όλη αυτή την ώρα χτυπάμε το μίγμα μας με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το ξύδι και την βανίλια. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αβγά μας και τα προσθέτουμε στο μίγμα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Ξύνουμε τις πλευρές του μπολ, ώστε να αναμιχθεί καλά ολόκληρο το μίγμα.
Το ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά, ή έως ότου όταν τοποθετήσουμε μια οδοντογλυφίδα στην μέση του cake μας, θα είναι σχεδόν τελείως καθαρή όταν την βγάλουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και το γυρνάμε ανάποδα σε μεταλλική σχάρα, ώστε να κρυώσει τελείως. Αν δεν έχετε ψήσει το cake σας σε 3 μέρη, τώρα είναι η ώρα να το κόψετε.
Για να προσθέσεται το γλάσο, τοποθετήστε έναν όροφο από το cake σας σε μια μεγάλη πιατέλα και απλώστε πάνω του 2/3 του φλυτζανιού από το peanut butter frosting. Συνεχίζετε έτσι και με τις υπόλοιπες στρώσεις του cake σας. Τοποθετήστε τον τελευταίο όροφο του cake στην κορυφή και απλώστε το υπόλοιπο frosting στην πάνω πλευρά του cake σας και στα πλάγια.
Συμβουλή: αφήστε το frosting να κρυώσει λίγο και μετά καλύψτε το cake σας με την τελική στρώση του frosting, ώστε να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα. Είναι πιθανό στην αρχή θρύματα από το cake σας να αναμιχθούν με το frosting σας. Επίσης, όταν βάλετε όλο το frosting στο cake σας, βοηθάει να το αφήσετε πάλι να κρυώσει και να σκληρύνει.
Για να διακοσμίσετε το cake σας με το chocolate-peanut butter glaze, τοποθετήστε το cake σας πάνω σε μια επιφάνεια που δεν σας πειράζει να λερωθεί, αφού είναι πιθανό να τρέξει η σοκολάτα και εκτός του cake σας. Απλα περιχίστε το glaze στην κορυφή του cake, και χρησιμοποόντας μια σπάτουλα, απλώστε το ομοιόμορφα στις άκρες, ώστε να τρέχει στις πλευρές του cake.
Μόλις τελειώστε, βάλτε το στο ψυγείο, χωρίς κάλυμα, για τουλαχιτον 30 λεπτά, ώστε το glaze και το frosting να καθίσουν καλά.
Βγάλτε το από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν το σερβίρισμα.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s